The Green Lions bir zorunluluk!

Gül Şaplak
5 min readJun 26, 2019

Yaratıcı iletişim endüstrisine açık davet: Küresel iklim krizi mücadelesinde kolektif yaratım sürecine dahil olun!

Yaratıcı iletişim endüstrisi, zaman şimdi! Küresel iklim krizi ile mücadeleye katılın!

Yeryüzü, renkleri, sesleri, türlerin titreşimiyle birbirine kompleks bir işleyişle bağlı kolektif bir varoluş zeminidir. Yaşam bu bağların destekleyici birliğinden doğar. Bu bağlar devingen, değişken, döngüsel gelişimiyle evrimin çok sesli ritminde buluşur.

Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali , yaratıcı iletişim endüstrisinin her yıl, beş gün boyunca, markaların ilham veren fikir ve uygulamalar aracılığıyla bir parçası olduğu ekosistemle kurduğu bağları ve markalı iletişimde yaratıcılığı değerlendirdiği en büyük festival buluşmasıdır.

Festival değerlendirmeleri için belirlenen temalar, yıl boyunca öne çıkan toplumsal ve kültürel eğilimlerle değişen tüketici davranış biçimleri ve pazarlama endüstrisinin referans mecralarının dijital, teknoloji, tasarım, inovasyon alanlarında içgörü ve trend göstergeleri gözetilerek şekillenir.

Bu temalar altındaki değerlendirmeler, yıl boyunca markaların adaptif iletişim reflekslerini yaratıcı fikirlerle geliştirip toplumla kurduğu bağlar gözetilir. Yaratıcı endüstrilerin paydaşlarıyla birlikte geliştirdiği iş stratejileri, toplumsal ve sosyokültürel devinimle buluştuğu ritim ve sektöre ilham veren etkin, sürdürülebilir iletişim çözümleri ödüllendirilir.

Festivalin ardından, her sene olduğu gibi, endüstrinin ulusal ve uluslararası mecraları, ödüllendirilmeye değer görülen başvuruları listeleyerek takipçileriyle paylaşırlar. Medya planlama ajansları, iç partnerleri ile bir toplantıda buluşur listelerden ilham ararlar. Ancak festival heyecanı kısa sürede sönümlenir. Çünkü sonu gelmeyen to-do-listler, toplantılar, medya planları, yıllık stratejiler, gece mesaileri daha fazla ertelenemez. Çoğumuz bu sürece aşinayızdır.

Benim için 2019'un en yaratıcı iletişim fikirleri ve uygulamaları, sektörün içinden değil, sokakları iklim krizi ve eylem planlarının aciliyeti ile dünyanın sokaklarını çınlatan okul çocuklarından geldi. Binlerce çocuk ve genç, hiç bir özel uygulama ya da teknoloji kolaylığına başvurmadan, mizah, tutku ve umut dolu mesajlarını kendileri hazırladıkları afişlere yansıttılar. İletişim söylemleri, uygulama biçimleri, mecra kullanımları yaratıcılığın sınırlarını zorladı.

İklim Krizi Okul Grevleri. Image credit: Julian Meehan.

Aylardır her yaştan her milletten onbinlerce öğrenci küresel iklim krizi aciliyeti için sokakları doldurmaya devam ediyor. Çevreci inisiyatifler ve bağımsız çevreci yayıncılar baştan beri onların yanında.

Kolektif İklim Acil Yürüyüşleri . Reuters

Avrupa metropolleri, şiddetsiz ve yaratıcı eylemleriyle çevre aktivistlerinin ilham veren performansları kolektif direncin mecrası oldu.

Yaratıcı İklim aktivistleri. Image credit: Isabel Infantes/AFP/Getty Images

Zaman, şimdi!

Tabandan yükselen, hayati önemdeki bu kolektif çağrıya yaratıcı endüstrilerin de çok geç olmadan ortak olmasının zamanı. Sektör öncülerinin çevre ve iklim krizi aciliyetini deklare etmesinin ve paydaşlarına çağrı yapmasının tam zamanı! Markaların iletişim stratejilerinde sorumluluklarını yeniden yapılandırmasının, ürün ve hizmetlerinden fayda sağlayan paydaşlarıyla ortak çevre mücadelesinde buluşmasının, yayıncıların plastik temasıyla sınırlı çevreci içeriklerini genişletmesinin, özel ve kamu kurumlarının çevre mücadelesine katkı sağlamak ve kamu bilincini yükseltmek üzere ciddiyet ve ivedilikle harekete geçmesinin tam zamanı!

Sahnesinde görünmenin büyük prestij getirdiği Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivaline 2019 yılında 89 ülkeden toplam 30,953 başvuru yapıldı. Yazının konusu olan iklim için aksiyon başlığı sürdürülebilir kalkınma hedefleri altında değerlendirilir. Bu kategori için yapılan başvuru sayısı ise bu sene, 900. Yani basit bir hesapla toplam başvuru sayısının yaklaşık %3'ü kadar.

Bugün bir dönüm noktasındayız. Kolektif bir varoluş krizine doğru hızla yol alırken, kolektifin tüm paydaşlarının daha fazla sorumluluk almasının hayati olduğu bir dönemdeyiz. Festivalin iklim aksiyonu alt başlığını, başlı başına bir tema olarak öne çıkarmasının aciliyet kazandığı bir dönemdeyiz. The Green Lions, artık bir zorunluluk!

Ancak bu kadarı yeterli değil. Yapılabilecek çok şey var var, ve katkı sağlamaya hazır yüzlerce gönüllü…

Festivalin tüm etkinlik tasarımının çevre ve iklim aciliyeti gözetilerek bütünlüklü ve sürdürülebilir bir hassasiyetle yeniden projelendirilmesi mümkün mü?

Cannes Lions sektöre öncülük ederek paydaşlarının gündeminde iklim aciliyetini önceliklendirmeleri ve buna uygun şekilde iletişim stratejilerini belirlemeleri yönünde çağrı yapabilir mi?

Gelecek dönem başvurularında değerlendirme kriterlerini yeniden tasarlayarak, markaları hedeflerinin ağırlığını değiştirmeye zorlayabilir mi? Ortak bilincin yükselmesi için kolaylaştırıcı olabilir mi?

Tüm bunlar ve daha fazlasının tam da zamanı!

Progress needs action. Actions need people. People need empowerment.

Hayvanlar sel ve kuraklıkla karşılaştığında ölürler. İnsanlar ise barajlar inşa ederler. Nathaniel Branden

İklim Krizi. Image credit: Jonathan Bachman

Her gün bir yenisi yayınlanan bilimsel raporlar gösteriyor ki, iklim krizi bir varoluş krizidir. Ve tüm türleri ( insanlar dahil) geri dönülemez oranda tehdit etmekte. Türümüzün ayrıştırıcı özelliği, zekamız ve bundan ötürü yaratıcıyız. Ve bu yaratıcı gücü, bir parçası olduğumuz ekosistemin devamlılığı yararına kullanmak asli görevimiz. Alma verme dengesini korumak, bu dengenin sarsılmasını önlemek, dahası yeniden ve yeniden inşa etmek zorundayız.

Düşünme ve görme biçimlerimizi değiştirmeliyiz. Dünyanın yaşamın mümkün olduğu ideal bir ortamdan ibaret olmadığını, aldığımız her nefeste varoluşsal bağımız olduğunu hatırlamalıyız. Her bir varoluşun birbiriyle olan narin birliğinin bir parçası olduğumuzu kabul etmek zorundayız.

Evren. National Geographic

Yazının devamında, Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali 2019 başvurularından çevre ve iklim krizine dikkat çeken, paydaşlarıyla bağ kuran, pozitif muhalafeti gözeten, farklılıkları yükselten, pozitif değişime cesurca karşılık veren fikirlerden kısacık bir liste sunuyorum. Umarım gelecek yıl daha kapsamlı bir liste paylaşabilirim.

Kolektif varoluşumuzu canlı tutmak, bağlarımızı güçlendirmek ve hayal gücünde birleşmek dileğiyle…

E-commerce Grand Prix: Doconomy, The CO2 emission limit credit card; DO Black an innovative payment solution which limits users’ carbon footprints.
The Design Lions — Sustainable Development : Finish — Glasses of Drought
Digital Craft Grand Prix: Carlings — challenges the production waste that has a negative impact on the environment
The Lion’s Share for Mars Australia — fronted by David Attenborough, the fund asks advertisers to contribute a portion of their media spend to wildlife conservation and animal welfare projects.
Creative Effectiveness Grand Prix: Carrefour’s Black Supermarket — put pressure on the European Union to change its regulations on organic farming.
The Innovation Lions: Corona Fit Packs — removing plastic, cardboard, glue and any other waste that could damage the environment from our packaging

The Innovation Lions — Mimica offers a freshness indication solution that reduces waste, improves safety, and is more accessible.

The Innovation Lions: VOLTS BY VOLVO

The Innovation Lions — Made in Fukushima. A Sustainable Decontamination Method for Farming

The PR Lions: Vodafone Red Line — one and only technology points out sexist discourse and crosses them out.
Sustainable Development Goals Lions - GRACIE AI
Sustainable Development Goals Lions — THE OPEN DOOR PROJECT
Sustainable Development Goals Lions — GOOGLE
The Innovation Lions: The Genderless Voice
The Innovation Lions: Tulipan “Consent Pack” — A new condom emphasizes consent by requiring four hands to open the package
Outdoor and Inaugural Entertainment for Sport Grand Prix
Entertainment Lions for Music Grand Prix: This is America by Childish Gambino — a hyper-viral, political music video
PR Grand Prix: The Tampon Book — campaign protested the 19% luxury tax on feminine hygiene products in Germany by publishing a book (which are taxed at just 7%) with 15 tampons packed into it.
Creative Strategy: Equal Vehicles for ALL — To improve gender equality in all cars, Volvo is sharing the research with the rest of the car industry.

--

--